Krokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety trochę czasochłonne ale przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony.
Składniki na ok 20 szt. :
--- Składniki na farsz :
- 1 kg ćwiartki kurczaka
- 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- 2-3 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 1 duża bułka
- masło klarowane
--- Składniki na naleśniki :
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- woda
- 2 jajka
- sól
- oliwa
Przygotowanie :
Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso wieprzowe zmięknie.
W między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj mleko, mąkę, jajka mikserem dolewając po trochu wody aby konsystencja masy była bardzo płynna. Dopraw do smaku solą. Smaż tylko z 1 strony na mocno rozgrzanej wysmarowanej oliwą.
// Dlaczego ciasto ma być bardzo płynne ? - Bo naleśniki muszą być cienkie dlatego ciasto musi się rozlewać na rozgrzanej patelni.
Wracamy do farszu. Ugotowane mięso wyjmij z garnka i ostudź na tyle aby można go w dłoni trzymać. Wieprzowe rozdrobnij na małe kawałki, drobiowe obierz z kości i w dwóch lub trzech porcjach podsmaż na patelni na maśle klarowanym na ładny złoty kolor (zob. zdjęcie) pod koniec każdego smażenia dodając pokrojoną w kostkę i podzieloną na odpowiednią ilość patelni bułkę aby ściągnęła smak i trochę tłuszczu z patelni.
Mięso zmiel w maszynce, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajka ale tylko tyle aby masa była plastyczna.
Pozostało już tylko robienie krokietów. Robiłem je na 2 sposoby. Pierwszy to ułożenie 4-5 naleśników nachodzących na siebie, uformowanie wałka z farszu, ciasne zawinięcie całości w 1 wałek i odcinanie kolejnych krokietów. Drugi sposób to 1 naleśnik = 1 krokiet. Nakładam mały wałeczek farszu na naleśnik i podwijając boki zwijam w rulon.
Mąka, rozbełtane jajka, bułka tarta i głęboki tłuszcz do smażenia i krokiety gotowe.
Jak widzicie nic skomplikowanego ale czasochłonnego ale warto bo nie ma pyszniejszych krokietów z barszczem czerwonym własnoręcznie przygotowanych. SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz