Drukuj przepis

Bigos


Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana.



Składniki (na duży gar) :

  • 2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską)
  • 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki
  • 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje
  • 0,2 kg boczku wędzonego
  • 300 gr koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, poszatkować i jeśli jest zbyt kwaśna trzeba ją przepłukać, przełożyć do dużego garnka zalać wodą w ilości aby zakryła całą kapustę, dodać ziele, liść laurowy, i  kminek i gotować na małym ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody.
Kiełbasy, boczek i cebulę pokroić, podsmażyć i przełożyć do kapusty. Podobnie z karkówką - pokroić w małe kawałki, usmażyć na gotowo i pod koniec dodać słoiczek koncentratu, podsmażać jeszcze chwilę aby wydobyć głębię koloru i smaku i całość przełożyć do kapusty, wymieszać.
Jeśli trzeba, można dodać jeszcze trochę koncentratu pomidorowego, wymieszać i dopiero teraz doprawiać solą, pieprzem i majerankiem.
Wystudzić i najlepiej przemrozić. 
Najlepszy już od dnia drugiego po odgrzaniu.


bigos z kiszonej kapusty na żeberkach z kiszonej kapusty i słodkiej z kiszonej kapusty kuroń bigos polski przepis bigos z kiszonej kapusty pieczony staropolski z kiszonej kapusty magdy gessler catering Pszczyna dartpol kucharz szef kuchni bigos z kiszonej kapusty na żeberkach z kiszonej kapusty i słodkiej z kiszonej kapusty kuroń bigos polski przepis bigos z kiszonej kapusty pieczony staropolski z kiszonej kapusty magdy gessler catering Pszczyna dartpol kucharz szef kuchni

bigos z kiszonej kapusty na żeberkach z kiszonej kapusty i słodkiej z kiszonej kapusty kuroń bigos polski przepis bigos z kiszonej kapusty pieczony staropolski z kiszonej kapusty magdy gessler catering Pszczyna dartpol kucharz szef kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz