Galaretkowiec jest to jeden z deserów bardzo lubianych przez dzieci a pomysłów na jego wykonanie jest bez liku. Tym razem do przygotowania galaretkowca użyłem foremek silikonowych do pralin.
Składniki :
- 7 galaretek (różne rodzaje)
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie :
Przygotuj 2 galaretki w połowie zadanej ilości wody czyli w 250 ml i zalej nimi 2 foremki do pralin.
W czasie tężenia przygotuj 3 galaretkę (cytrynową) również w 250 ml wody i pozwól jej wystygnąć (nie stężeć).
Gdy galaretka w foremkach gotowa przełóż ją do keksówki wyłożonej folią aluminiową, zmiksuj 200 ml śmietany z łyżeczką cukry pudru na koniec zmieszaj powoli z ostudzoną 3 galaretką i wlej do keksówki aby zrobić warstwę.
Włóż keksówkę do lodówki i przygotuj 2-gą warstwę tak samo jak pierwszą tylko z innych galaretek.
Na sam koniec całość zalałem 1 galaretką pastelową w normalnej ilości wody.
Galaretkowca przetrzymujemy w lodówce, podałem z wiórkami gorzkiej czekolady.
świetny pomysł, galaretkowiec w tej wersji wygląda uroczo:)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pomysłowo i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że moje pomysły czasem spotykają się z uznaniem :)
OdpowiedzUsuńTak już mam motto w kuchni - ma być :
prosto, smacznie i kolorowo