Pomysł na te ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to mówi) przepis dla niego. Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :)
Składniki na 24 sztuki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- połowa filetu z kurczaka
- łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- pół pęczka pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Ciasto wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Pierś ugotuj w wywarze warzywnym (opcjonalnie na kostce rosołowej) ostudź, pokrój w małe kawałki i dodatkowo w misce rozdrobnij palcami. Dodaj curry, kurkumę, poszatkowaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
Jajko rozbełtaj w szklance z odrobiną soli i wlej do misy zostawiając tylko tyle aby wystarczyło do pomalowania ciasteczek. Masę w misie dobrze wymieszaj.
Ciasto rozwiń i leciutko np. radełkiem zaznacz 12 lub 24 ciasteczka na każde pole nanieś palcami masę z kurczakiem i w opcji 24 nakryj drugim arkuszem ciasta albo w opcji 12 nakryj drugą połową ciasta. Teraz normalnie porozcinaj ciasto na gotowe ciasteczka, brzegi dociśnij końcówką widelca, górę posmaruj pędzelkiem pozostawionym jajkiem i zrób po 3 nacięcia na każdym ciasteczku.
Zapiekaj ok 12 minut w 180oC.
Ciasteczka przed zapiekaniem można posypać nieco sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz