W dzieciństwie owsiankę jadłem przynajmniej 2 razy w tygodniu na śniadanie. Uwielbiałem gdy mama robiła ją na gęsto i taką też lubię do dziś z tą tylko różnicą że jadam ją o wiele, wiele rzadziej za to mogę sobie ją sobie przyrządzić wedle własnych pomysłów.
Składniki :
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżeczki maku
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżeczki cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
Mleko zagotuję wraz z makiem, cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Po zagotowaniu dodaję płatki i zmniejszam ogień do minimum i co jakiś czas mieszam czekając aż owsianką zgęstnieje. W między czasie kroję gruszkę w kostkę i podsmażam na łyżce miodu do momentu aż kosteczki gruszki zaczną przypominać skwarki.
Owsiankę podaję na ciepło z kandyzowaną gruszką na górze.
Pychotka :)
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńOooo tak :)
OdpowiedzUsuńtaka karmelizowana gruszka stanowi świetne urozmaicenie dla codziennej porannej owsianki!
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń