Panna cotta to wg mnie jeden z prostszych deserów w dodatku niepochłaniającego zbyt dużo czasu innymi słowy deser idealny na niedzielę. Ja już mam gotową a przygotowanie dla nas 3 szt zajęło mi ok 15 minut.
Składniki :
- puszka owoców mango w zalewie
- mleko
- śmietana słodka 30%
- żelatyna
- 50 ml soku z zalewy mango
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietany
- płaska łyżeczka żelatyny
Wszystkie powyższe ilości składników pomnożone przez ilość porcji które chcę przygotować wlewam do rondla dosypując odpowiednią ilość żelatyny i tylko lekko podgrzewając mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Po wystudzeniu przelewam do kształtnych miseczek i wstawiam do lodówki na ok 2h. Aby wyjąć gotową panna cottę z miseczek wystarczy na chwilę wstawić miseczkę do ciepłej wody a następnie przewrócić na talerzyk. Podałem z pokrojonymi owocami mango z puszki i wiórkami czekolady.
Z mango musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń