Drukuj przepis

Potrawka z kurczaka z chilli peperoncini


Jak to czasem bywa to pomysł na wypróbowanie czegoś nowego bądź inspiracji do odkrycia np. nowej przyprawy dostaję od mamy. Mówiąc "nowej przyprawy" mam na myśli takiej której nigdy wcześniej nie miałem okazji poznać czy spróbować, w tym przypadku mowa jest o papryczkach chilli peperoncini. Ciekawostką jest ilość użytych tych około 1,5 cm papryczek w tej potrawce.



Składniki :
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 0,5 kg oczyszczonej cukinii (oczyszczonej z miąższu pestkowego)
  • 30 dag makaronu - muszelki
  •  puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • chilli peperoncini
  • ser parmezan
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy doprawiając solą i dodając 3 papryczki chilli peperoncini. Duszę aż cukinia zmięknie a chilli się rozkruszy. Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki podsmażam z 4 drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku (najlepiej na tej samej patelni i oliwą z oliwek ) dodaję pomidory i całość duszę umożliwiając odparowanie nadmiaru soków.
Wszystkie 3 główne składniki czyli pierś w pomidorach, makaron i cukinię łączę w odpowiedniej wielkości garnku i jeszcze chwilę duszę dodając trochę startego parmezanu.
Gotową potrawkę przekładam na talerze i posypuję jeszcze dodatkowo startym parmezanem.

Chilli peperoncini potrawka z kurczaka Kotayni Mechanik w kuchni pikantna

Chilli peperoncini filet z kurczaka Kotayni Mechanik w kuchni oliwa z oliwek

Chilli peperoncini Mechanik w kuchni pomidory z puszki potrawka

Chilli peperoncini Mechanik w kuchni

Chilli peperoncini Mechanik w kuchni
 
Chilli peperoncini Mechanik w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz