Brokuł to warzywo bogate w witaminy i łatwe w przygotowaniu. Stanowi idealny dodatek do wielu potraw lecz nie tym razem - tym razem to brokuł jest numerem 1.
Aby przygotować ok 10 kotlecików potrzebujemy :
- 300 gr brokuła ( 500gr - trzon)
- 2 jajka
- 100 gr mąki pszennej
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Różyczki brokuła ( bez trzonu ) wrzucam do gotującej się osolonej wody na max. 10 minut. Cedzę i hartuję po zimną wodą i drobno szatkuję. Do misy z poszatkowanym brokułem dodaję 2 jajka, 100 gr mąki oraz doprawiam solą i pieprzem. (opcjonalnie jeśli masa jest zbyt mokra dodaję łyżkę bułki tartej). Smażę formując nieduże kotleciki na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą do uzyskania złocistego koloru. Polecam bo smakuje znakomicie.
Świetny pomysł :) Muszę koniecznie je zrobić! Fajna nazwa ;)
OdpowiedzUsuń