Drukuj przepis

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem


Kapusta, jest tanim warzywem a łącząc ją z odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku.



Składniki :
  • 1 główkę białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok 10 dag boczku 
  • pół kostki rosołowej
  • pół łyżeczki kminku zmielonego
  • łyżka siekanego świeżego koperku
  • pieprz w ziarnach
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję  pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek.
Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka będzie szklista.
Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem - w zasadzie to tylko pieprzem.

Rada :
Jeśli nie mam młodej kapusty to używam starszej, trzeba tylko trochę dłużej dusić a do doprawienia użyć dodatkowo cukru.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i kopekiem mechanik w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz