Kapusta, jest tanim warzywem a łącząc ją z odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku.
Składniki :
- 1 główkę białej kapusty
- 1 cebula
- ok 10 dag boczku
- pół kostki rosołowej
- pół łyżeczki kminku zmielonego
- łyżka siekanego świeżego koperku
- pieprz w ziarnach
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek.
Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka będzie szklista.
Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem - w zasadzie to tylko pieprzem.
Rada :
Jeśli nie mam młodej kapusty to używam starszej, trzeba tylko trochę dłużej dusić a do doprawienia użyć dodatkowo cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz