Ryba na obiad ? Mintaj - jedna z bardziej popularnych ryb a jednocześnie bardzo smaczna. Zawiera niewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad.
Składniki : ( na 4 osoby )
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 20 dag ryżu (parboiled)
- 1 cytryna
- 500 ml bulionu
- 1 średnia cukinia
- 3 pomidory
- 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości)
- siekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju to szklistości. Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem.
Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W między czasie pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę, cukinię kroję w ćwierć-plastry, dodaję je do ryżu i dobrze mieszam. Po kolejnych kilku minutach duszenia do patelni na ryż układam mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia przez ryż całego bulionu. W między czasie łączę sok z 1 cytryny, pozostałe 5 łyżek oleju i siekaną natkę pietruszki i po wymieszaniu polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni.
Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie ile chce - ważne aby ryba była na górze.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz