Drukuj przepis

Mintaj na ryżowej poduszce


Ryba na obiad ? Mintaj - jedna z bardziej popularnych ryb a jednocześnie bardzo smaczna. Zawiera niewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad.



Składniki : ( na 4 osoby )
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 20 dag ryżu (parboiled)
  • 1 cytryna
  • 500 ml bulionu
  • 1 średnia cukinia
  • 3 pomidory
  • 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości)
  • siekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie :

Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju to szklistości.  Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem.
Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W między czasie pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę, cukinię kroję w ćwierć-plastry, dodaję je do ryżu i dobrze mieszam. Po kolejnych kilku minutach duszenia do patelni na ryż układam mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia przez ryż całego bulionu. W między czasie łączę sok z 1 cytryny, pozostałe 5 łyżek oleju i siekaną natkę pietruszki i po wymieszaniu polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni.
Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie ile chce - ważne aby ryba była na górze.

Smacznego :)

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce podsmażam cebulkę

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce dodaję bulion

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce pomidor i cukinia

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce olej sok z cytryny i pietruszka

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce duszony mintaj na poduszce ryżowej

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce na obiad ryba dorsz

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce podanie ryby na obiad

Mechanik w kuchni Mintaj na ryżowej poduszce podanie ryby na obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz