Drukuj przepis

Pomysł na soczystą pierś na obiad


Co może wyjść z połączenia piersi kurczaka, boczku i sera ? Nic prostszego i smaczniejszego niż nadziewana pierś zawijana w boczku. Prosty szybki i smaczny był dziś mój pomysł na obiad.


Składniki :
  • Podwójna pierś kurczaka
  • 8 plastrów boczku ( najlepiej parzonego )
  • 2 kawałki sera ( grubości na zdjęciu )
  • 50 ml oliwy
  • przyprawa do kurczaka ( ew. papryka słodka, chilli, z. prowansalskie, czosnek ) 

Przygotowanie :

Pierś dzielę na 2 połówki, polędwiczki odcinam. Połówki piersi nacinam tak aby powstały kieszonki. Całość przekładam do misy z marynatą ( olej zmieszany z przyprawą ) na minimum 30 minut.
Dwoma kawałkami ok 0,5 cm grubości sera nadziewam oba kawałki filetu i możliwie ciasno zawijam w plastry boczku( możecie wspomóc się wykałaczkami ). Polędwiczki owijam tylko boczkiem i razem z piersiami wkładam do rozgrzanego do 180oC piekarnika  na ok 40 minut.
Podałem z ziemniaczkami i młodą kapustą.
Polecam.


Soczysta pierś z kurczaka filet z serem zawijana w boczku mechanik w kuchni

Soczysta pierś z kurczaka filet z serem zawijana w boczku mechanik w kuchni

Soczysta pierś z kurczaka filet z serem zawijana w boczku mechanik w kuchni

Soczysta pierś z kurczaka filet z serem zawijana w boczku mechanik w kuchni

Soczysta pierś z kurczaka filet z serem zawijana w boczku mechanik w kuchni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz