Co może wyjść z połączenia piersi kurczaka, boczku i sera ? Nic prostszego i smaczniejszego niż nadziewana pierś zawijana w boczku. Prosty szybki i smaczny był dziś mój pomysł na obiad.
Składniki :
- Podwójna pierś kurczaka
- 8 plastrów boczku ( najlepiej parzonego )
- 2 kawałki sera ( grubości na zdjęciu )
- 50 ml oliwy
- przyprawa do kurczaka ( ew. papryka słodka, chilli, z. prowansalskie, czosnek )
Przygotowanie :
Pierś dzielę na 2 połówki, polędwiczki odcinam. Połówki piersi nacinam tak aby powstały kieszonki. Całość przekładam do misy z marynatą ( olej zmieszany z przyprawą ) na minimum 30 minut.
Dwoma kawałkami ok 0,5 cm grubości sera nadziewam oba kawałki filetu i możliwie ciasno zawijam w plastry boczku( możecie wspomóc się wykałaczkami ). Polędwiczki owijam tylko boczkiem i razem z piersiami wkładam do rozgrzanego do 180oC piekarnika na ok 40 minut.
Podałem z ziemniaczkami i młodą kapustą.
Polecam.
Na pewno pyszne.Ja owijam boczkiem pałki od kurczaka i piekę.
OdpowiedzUsuń