Drukuj przepis

Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem


Prosto, smacznie, kolorowo. To moje motto i taka jest moja kuchnia a cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem są kolejnym na to dowodem, proste w przygotowaniu, smaczne i kolorowe.



Aby zrobić 10-12 placków potrzebujemy :
  • 1,5 kg cukinii ( po obróbce ok 1 kg )
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100 gr mąki pszennej
  • 50 gr masła
  • 1 dużą kulkę mozzarelli
  • pomidor (u mnie odmiana "Kumato" - nieco słodsze)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Większą cukinię obieram ze skórki, mniejszej nie trzeba. Oczyszczam z miąższu z nasionami i ścieram na tarce na dużych oczkach. Lekko solę i zostawiam na 10-15 minut na cedzaku, później jeszcze odciskam aby pozbyć się nadmiaru soku.
Masło topię w rondlu, po ostygnięciu dodaję mleko i jaja. Całość rozbełtałem na jednolitą masę następnie w ratach dodaję mąkę za każdym razem dobrze ją mieszając. Dodaję teraz odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony kładę na placki po plasterku mozzarelli i pomidora aby mozzarella się troszeczkę roztopiła.
Po usmażeniu dołożyłem listki świeżej bazylii i odrobinę suszonej i podałem.

Smacznego :)

Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem mechanik w kuchni biedronka

Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem mechanik w kuchni

Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem mechanik w kuchni

Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem mechanik w kuchni


1 komentarz:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń