Składniki :
- 1 polędwica wieprzowa
- 200 gr szpinaku
- 100 gr pomidorów suszonych w zalewie
- szklanka śmietany 30 %
- przypawa do mięsa wieprzowego
- oregano
Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą do mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam.
Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem.
W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładę polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w temp. 160oC.
Na tą samą patelnię sypię szczyptę oregano i po chwili wlewam śmietanę którą co chwilę mieszając redukuję do kremowej konsystencji. Polędwiczkę po upieczeniu kroję w talarki i kładę na talerz na sos śmietanowy, podaję z pieczonymi ziemniaczkami które piekłem razem z polędwiczką.
Smacznego :)
Pięknie się prezentuje - musiała być bajecznie dobra :))
OdpowiedzUsuńByła, była - a szpinak razem z pomidorami z odrobiną oleju z zalewy świetnie utrzymały soczystość.
OdpowiedzUsuńmam pytanie?czy szpinaku nie podsmażamy przed dodaniem do pomidorów, dodajemy taki rozmrozony?
OdpowiedzUsuńOgólnie są 2 rodzaje szpinaku mrożonego, jeden to naturalny którego nie trzeba podsmażać a drugi to z dodatkiem śmietany który skazane jest przesmażyć aby śmietana znów idealnie się połączyła ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńPonadto zapiekanie polędwiczki czyli obróbka cieplna również wpłynie na szpinak w tym daniu.
Pozdrawiam :)