Drukuj przepis

Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym


Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso i naprawdę niewiele trzeba aby przygotować prosty a zarazem bardzo smaczny np. niedzielny obiad a z sosem kurkowy i młodymi ziemniaczkami zachwycą niejedno podniebienie.



Składniki :
  • 400 gr polędwicy wieprzowej
  • pieprz
  • troszeczkę oliwy
  • tymianek
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie :
Polędwicę kroję w ok 3 cm kawałki po czym delikatnie każdy kawałek ugniatam ręką - nie uderzać -polędwica jest bardzo delikatna i ugniatanie wystarczy. Każdy z talarków skrapiam oliwą i posypuję pieprzem i tymiankiem. Odstawiam na 15-20 minut. W między czasie na patelni roztapiam masło.
Polędwiczki wrzucam na patelnię gdy jest dobrze rozgrzana i na spokojnym ogniu po ok 4-5 minut z każdej strony.

Rada : 
Polędwiczki są bardzo delikatnym mięsem i nie powinny być w żadnym razie za bardzo przypieczone, lepiej zdjąć je za wcześnie niż za późno.

Przepis na wyborny sos kurkowy znajdziesz tutaj :  Sos kurkowy


Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym mechanik w kuchni medaliony

Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym mechanik w kuchni medaliony

Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym mechanik w kuchni medaliony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz