Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso i naprawdę niewiele trzeba aby przygotować prosty a zarazem bardzo smaczny np. niedzielny obiad a z sosem kurkowy i młodymi ziemniaczkami zachwycą niejedno podniebienie.
Składniki :
- 400 gr polędwicy wieprzowej
- pieprz
- troszeczkę oliwy
- tymianek
- 2 łyżki masła
Polędwicę kroję w ok 3 cm kawałki po czym delikatnie każdy kawałek ugniatam ręką - nie uderzać -polędwica jest bardzo delikatna i ugniatanie wystarczy. Każdy z talarków skrapiam oliwą i posypuję pieprzem i tymiankiem. Odstawiam na 15-20 minut. W między czasie na patelni roztapiam masło.
Polędwiczki wrzucam na patelnię gdy jest dobrze rozgrzana i na spokojnym ogniu po ok 4-5 minut z każdej strony.
Rada :
Polędwiczki są bardzo delikatnym mięsem i nie powinny być w żadnym razie za bardzo przypieczone, lepiej zdjąć je za wcześnie niż za późno.
Przepis na wyborny sos kurkowy znajdziesz tutaj : Sos kurkowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz