Drukuj przepis

Pyszne placki z cukinii


Placki z cukinii czy może placki cukiniowe bo z ziemniaków to placki ziemniaczane. Pierwszy raz je robiłem i od razu podbiły gusta u mnie w domu tak że ciężko będzie wrócić do ziemniaczanych.
Ale nie ma czego żałować - są naprawdę pyszne i proste do zrobienia.



Składniki na 20 placków :
  • 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • majeranek - płaska łyżeczka
  • 6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa
Przygotowanie :
Cukinię obieram, przecinam na pół i wydrążam miąższ ( miękki środek z pestkami ), powstałe łódeczki ścieram na tarce na dużych oczkach. Delikatnie solę i odstawiam na 15-20 minut, po tym czasie odsączam na cedzaku z puszczonego soku. W między czasie boczek, cebulę i czosnek drobno kroję w kosteczkę  i podsmażam do złocistego koloru na łyżce oliwy.
Odsączoną cukinię, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem mieszam razem następnie dodaję mąkę, jaja, majeranek  i  wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smażę z obu stron aż się zarumienią.
Pysznie smakują podane z jogurtem greckim.

Placki z cukinii cukiniowe mechanik w kuchni pomysł na obiad

Placki z cukinii cukiniowe mechanik w kuchni pomysł na obiad

Placki z cukinii cukiniowe mechanik w kuchni pomysł na obiad

Placki z cukinii cukiniowe mechanik w kuchni pomysł na obiad

Placki z cukinii cukiniowe mechanik w kuchni pomysł na obiad

Placki z cukinii cukiniowe mechanik w kuchni pomysł na obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz