Placki z cukinii czy może placki cukiniowe bo z ziemniaków to placki ziemniaczane. Pierwszy raz je robiłem i od razu podbiły gusta u mnie w domu tak że ciężko będzie wrócić do ziemniaczanych.
Ale nie ma czego żałować - są naprawdę pyszne i proste do zrobienia.
Składniki na 20 placków :
- 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg
- 2 średnie cebule
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- majeranek - płaska łyżeczka
- 6 łyżek mąki
- sól, pieprz
- oliwa
Cukinię obieram, przecinam na pół i wydrążam miąższ ( miękki środek z pestkami ), powstałe łódeczki ścieram na tarce na dużych oczkach. Delikatnie solę i odstawiam na 15-20 minut, po tym czasie odsączam na cedzaku z puszczonego soku. W między czasie boczek, cebulę i czosnek drobno kroję w kosteczkę i podsmażam do złocistego koloru na łyżce oliwy.
Odsączoną cukinię, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem mieszam razem następnie dodaję mąkę, jaja, majeranek i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smażę z obu stron aż się zarumienią.
Pysznie smakują podane z jogurtem greckim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz