Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.
Składniki :
- 200 gr kurek (opakowanie)
- 1 średnia cebulka
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa
- odrobina oleju
- 200 ml śmietany 30 %
- nać pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie :
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).
Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.
Rada :
Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp.
Smacznego :)
Właśnie tego mi było trzeba :) Świetny przepis :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)
http://chwila-dla-zdrowia.blogspot.com/