Drukuj przepis

Sos kurkowy


Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.



Składniki :
  • 200 gr kurek (opakowanie)
  • 1 średnia cebulka
  • 2 łyżki masła
  • kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa
  • odrobina oleju
  • 200 ml śmietany 30 %
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie :
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).
Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.


Rada : 
Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp.

Smacznego :)



Sos kurkowy podstawowy baza mechanik w kuchni przepis grzyby suszone

Sos kurkowy podstawowy baza mechanik w kuchni przepis grzyby suszone

Sos kurkowy podstawowy baza mechanik w kuchni przepis grzyby suszone

Sos kurkowy podstawowy baza mechanik w kuchni przepis grzyby suszone

Sos kurkowy podstawowy baza mechanik w kuchni przepis grzyby suszone

Sos kurkowy podstawowy baza mechanik w kuchni przepis grzyby suszone

1 komentarz:

  1. Właśnie tego mi było trzeba :) Świetny przepis :P
    Pozdrawiam i zapraszam :)
    http://chwila-dla-zdrowia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń