Drukuj przepis

Pierś kurczaka nadziewana pesto pieczona w dojrzewającej szynce


Filet z kurczaka, niby nic specjalnego ale zawsze znajdzie się sposób by podać go inaczej niż jako panierowanego kotleta.



Składniki :
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie dojrzewającej szynki Serano (Biedronka)
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego
  • sól, pieprz lub przyprawa do kurczaka
Przygotowanie :
Podwójnego fileta przecinam na pół, ostrym nożem nacinam robiąc kieszonki i rozsmarowuję w środku po 1 łyżeczce pesto. Układam po 2 plasterki szynki na filecie i takim samym ruchem jakbyśmy chcieli nabrać wody w dłonie podwijam szynkę pod pierś. Jeśli trzeba to czasem używam wykałaczek do spięcia szynki pod dołem. Zapiekam w naczyniu żaroodpornym ok 40 minut w spokojnej temp. 150-160oC z czego pierwsze 15 minut nakrytą kawałkiem folii aluminiowej.
Podczas pieczenia 2-3 razy polewam sokiem powstałym przy pieczeniu.

Smacznego :)

Pierś kurczaka nadziewana pesto pieczona w dojrzewającej szynce Mechanik w kuchni

Pierś kurczaka nadziewana pesto pieczona w dojrzewającej szynce Mechanik w kuchni

Pierś kurczaka nadziewana pesto pieczona w dojrzewającej szynce Mechanik w kuchni

Pierś kurczaka nadziewana pesto pieczona w dojrzewającej szynce Mechanik w kuchni

Pierś kurczaka nadziewana pesto pieczona w dojrzewającej szynce Mechanik w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz