Kotleciki mielone lecz nieco niestandardowo bo z filetu drobiowego w dodatku niebywale smaczne i leciutkie - dosłownie leciutkie.
Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni)
- 3 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem, kawałki suszonych pomidorów również drobno kroję (razem z kilkoma pestkami dyni). Dodaję do wszystkich tych składników 3 żółtka z jajek doprawiam solą i pieprzem, mieszam i odstawiam na chwilę.
W między czasie rozgrzewam patelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy.
Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy.
Sos z curry :
- łyżka margaryny
- łyżeczka mąki
- łyżeczka curry
- 200 ml śmietany 30%
- sól
W przepisie użyłem robota kuchennego zakupionego na Allegro u market_wrocław
Super ,przepis dla mnie to nowość
OdpowiedzUsuńWyglądają super ,wspaniale się prezentują
Pozdrawiam))
Świetny pomysł na kotleciki :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMój prawie 3 letni syn zjadł 2 kotleciki co chwilę powtarzając - "pyszne"
OdpowiedzUsuńa zostawiając całą resztę drugiego dania.
To wielka radość gdy pociecha jest zadowolona naszymi eksperymentami w kuchni. :-)
UsuńCiekawy przepis i pyszne kotlety.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZjadlabym :)
OdpowiedzUsuńsmakowita propozycja!
OdpowiedzUsuń