Drukuj przepis

Tarta ze szpinakiem



Tarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem.

Składniki na ciasto:

  • 200 gr mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 gr masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz :
  • 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 100 ml śmietany 18% 
  • ser mozzarella
  • 2 jajka

Przygotowanie ciasta :
Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu :
Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła.
Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody.
Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam.

Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości formy po czym do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam nadmiar wystający z formy i zapiekam wstępnie dosłownie 3-4 minuty w 180oC.
Wyciągam, wykładam na nie szpinak, łyżką go rozprowadzam równomiernie po całym cieście i zalewam zmieszaną śmietaną z jajkami i serem. Całość na 12-15 minut do piekarnika na 180oC.


Tarta ze szpinakiem mechanik w kuchni

Tarta ze szpinakiem mechanik w kuchni

Tarta ze szpinakiem mechanik w kuchni

Tarta ze szpinakiem mechanik w kuchni

Tarta ze szpinakiem mechanik w kuchni

Tarta ze szpinakiem mechanik w kuchni