Tarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni
francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być
zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z
grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami,
tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem.
Składniki na ciasto:
- 200 gr mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 gr masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Składniki na farsz :
- 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną)
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- 100 ml śmietany 18%
- ser mozzarella
- 2 jajka
Przygotowanie ciasta :
Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki.
Przygotowanie farszu :
Połówkę cebuli drobno siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła.
Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody.
Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam.
Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości formy po czym do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam nadmiar wystający z formy i zapiekam wstępnie dosłownie 3-4 minuty w 180oC.
Wyciągam, wykładam na nie szpinak, łyżką go rozprowadzam równomiernie po całym cieście i zalewam zmieszaną śmietaną z jajkami i serem. Całość na 12-15 minut do piekarnika na 180oC.