Na niedzielny obiad można pozwolić sobie na danie bardziej skomplikowane w przygotowaniu, którego smak zachwyci wszystkich domowników. Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania.
Potrzebujemy :
- królika a konkretnie jego korpus
- 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
- kiszonego ogórka
- kawałek konserwowej papryki
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- kawałek boczku
- kostka rosołowa lub bulion
Przygotowanie:
Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę w piórka a czosnek ścieram na tarce, wszystko to układam na króliku. Całość nakrywam płatami bocznymi królika i obwiązuję nitką. Na rozgrzane masło (może być z margaryną) kładę królika i obsmażam z każdej strony. W między czasie podgrzewam ok litr bulionu. Kiedy mięso jest już obsmażone zalewam je bulionem i duszę ok 45 minut do godziny. Proponuję się nie śpieszyć, kilka minut dłużej na spokojniejszym ogniu wyjdzie tylko na lepsze.
Krojenie gotowego królika proponuję przekazać w męskie ręce z powodu jednej takiej kosteczki która się ciągnie przez całego królika ;).
Sos. Przygotowuję z wywaru który pozostał po pieczeniu królika, zagęszczam przy użyciu mąki. Można go nieco rozjaśnić śmietaną - ale to wedle uznania.
Ojejku ale mam smaczna na takiego królika...świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuń