Niedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :D
Składniki :
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 4 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,25kg cukru,
- 400 ml mleka,
- 150 ml oleju,
- 2 jajka,
- budyń ( proponuję waniliowy )
Przygotowanie:
Gotujemy budyń w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu.
Do miski dodaję po kolei wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystko mieszam. W drugiej misce dodaję wszystkie "mokre" składniki: mleko, olej, jajka i je również mieszam ze sobą. Następnie łączę zawartość obu misek i mieszam do momentu połączenia się składników (mogą zostać drobne grudki).
Do przygotowanych papilotków wlewam po ok 2 łyżki masy, następnie daję pół łyżeczki budyniu i znowu 1 łyżkę masy kakaowej, ważne aby całość nie przekraczałą 3/4 wysokości foremki.
Pieczę przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu).
Pyszności.
Pyszności.
Składniki na krem:
- 150 g serka kremowego typu Philadelphia
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru cynamon
- 1/4 łyżeczki
Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję cukier puder, cały czas ucierając. Następnie z serkiem tak samo jak z pudrem dodaję stopniowo ciągle mieszając. Na końcu dodaję cynamon i mieszam. Można wszystko ręcznie robić ja jednak do całego kremu używałem miksera. Schłodzić przez 1 godzinę i dopiero wtedy przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować babeczki.
Jeśli macie problem z zakupem serka kremowego typu Philadelphia możecie śmiało użyć sprawdzonych zamienników.Serek Philadelphia można zamienić na :
Turek Kremowy serek śmietankowy
Łaciaty serek śmietankowy
Łowicki serek śmietankowy
Piątnica Twój smak
Pilos serek kanapkowy (dostępny tylko w Lidlu)
Delicate serek kanapkowy (dostępny tylko w Biedronce)
Almette serek kanapkowy
Hochland serek kanapkowy
A tak je podałem :)