Przepyszna tarta która fantastycznie smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie.
Składniki na ciasto :
- 250 gr mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 gr masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie :
- 0,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- łyżka masła
- 100 ml wody
- 3 łyżki miodu
- budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki.
Przygotowanie nadzienia :
Nadzienie przygotowuję w rondlu. Masło, cukier, woda, miód daję do rondla i zagotowuję, w między czasie obieram jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło.
Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części. 2 części ciasta gniotę w dłoniach alby zmiękło i rozwałkowuję je do wielkości formy. Formę smaruję masłem i wysypuję mąką. Ciasto przekładam do formy, poprawiam brzegi, następnie dodaję masę jabłkową i rozprowadzam je równomiernie.
3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie.
Tartę piekę ok 20 minut w temperaturze 180oC.
Pychota szczególnie do niedzielnej popołudniowej kawki.
Smacznego.