Drukuj przepis

Ananasowy francuz


Prosta, szybka i słodka kompozycja do niedzielnej kawki.




Składniki :
  • Ciasto francuskie
  • ananas w puszcze 3-4 krążki
  • twaróg chudy 25 dag
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • śmietana 1 łyżka
  • żółtko z jajka 
  • mleko 1 łyżka


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijam i dzielię na 10 kawałków, tak się złożyło że tym razem kupiłem w Biedronce promocyjne +36% i wystarczyło na 14 kawałków.
Twaróg, cynamon, śmietana i 1 łyżkę soku z ananasów i cukier mieszam aż do jednolitej masy, najlepiej widelcem. Ananasa odsączam i dzielę każdy krążek na 4 części. Na podzielone na kawałki ciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem.
Gotowe do pieczenia ciastka przed samym pieczeniem smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Dodatkowo można posypać cynamonem lub cukrem.
Zapiekam ok 15 minut w temp. 180 °C.



Ananasowy francuz mechanik w kuchni

Ananasowy francuz mechanik w kuchni

Ananasowy francuz mechanik w kuchni

Ananasowy francuz mechanik w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz