I w ten oto sposób rozpocząłem sezon grillowy 2016. Karkówka miodowa to słodkie wydanie tego popularnego grillowego mięsa. Zachęcam do wypróbowania bo warto.
Składniki :
- 1 kg karkówki (5-6 plastrów)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy np. D'jon
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie :
Plastry karkówki ponacinaj nożem i rozbij tłuczkiem lub użyj siekacza do rozbijania mięsa (zob. zdj.). W miseczce przygotuj marynatę, wymieszaj miód, musztardę i ocet balsamiczny. Karkówkę obtocz w marynacie, przełóż do płaskiego naczynia i odstaw do lodówki na minimum 6h.
Karkówkę grillujemy na dość mocno rozgrzanym grillu ok 20-25 minut, najlepiej na brykiecie unikając z powodu miodu jakichkolwiek płomieni.
Ps.:
Jak zapewne zauważyliście w marynacie niema ani odrobiny oliwy ani soli ... zachęcam do wypróbowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz