Drukuj przepis

Szparagi zawijane w boczku


Takim wyznacznikiem wiosny w kuchni są u mnie szparagi. Gdy już się ich doczekałem to na początek wylądowały na śniadaniu :)


Składniki :

  • szparagi zielone 
  • boczek wędzony parzony cienko krojony
  • masło klarowane
Przygotowanie :
Opłukane i osuszone szparagi chwytamy kolejno za końce i napinamy jak łuk aż się złamią, dolna część jest włóknista i ją odkładamy. Na desce rozkładamy plastry boczku a na nich tą część szparaga z główką, boczek rolujemy. Jeśli plastry boczku mamy długie to dzielimy je na pół.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką masła klarowanego.
Po usmażeniu możemy troszeczkę przyprawić solą i pieprzem.
Jak widać na zdjęciu, szparagi podałem z jajkiem, pomidorkami, kawałkiem papryki i roszponki.

Smacznego :)

Szparagi zawijane w boczku sezon na szparagi zielone białe kiedy będą pojawią się szparagi w sklepach sklepie gdzie kupić szparagi szparag zawijane w boczkuSzparagi zielone na śniadanie niedziela dla dzieci boczek w plastrach wędzony parzony kinderbalprzyjęcie grillowe szparagi na grillu patelni grillowej pomidorki koktajlowe grillowane

Szparagi zawijane w boczku mechanik w kuchni catering zielone szparagi pomysł na śniadanie przepisy kulinarne blog bloger alfabetyczny spis przepisów postów wiosna w kuchni Paweł Skiba Pszczyna MwK

Jajko smażone ze szparagami na maśle klarowanym jak zrobić masło klarowane przepis patelnia grillowa szparagi przepisy szparagi gotowanie szparagi białe szparagi zapiekane

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń