Takim wyznacznikiem wiosny w kuchni są u mnie szparagi. Gdy już się ich doczekałem to na początek wylądowały na śniadaniu :)
Składniki :
- szparagi zielone
- boczek wędzony parzony cienko krojony
- masło klarowane
Przygotowanie :
Opłukane i osuszone szparagi chwytamy kolejno za końce i napinamy jak łuk aż się złamią, dolna część jest włóknista i ją odkładamy. Na desce rozkładamy plastry boczku a na nich tą część szparaga z główką, boczek rolujemy. Jeśli plastry boczku mamy długie to dzielimy je na pół.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką masła klarowanego.
Po usmażeniu możemy troszeczkę przyprawić solą i pieprzem.
Jak widać na zdjęciu, szparagi podałem z jajkiem, pomidorkami, kawałkiem papryki i roszponki.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)