Połączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ...
Składniki :
- arkusz ciasta francuskiego
- 1 gruszka
- kawałek sera pleśniowego
- 30 gr orzechów włoskich łuskanych
- 1 papryczka chilli
- 1 jajko
- mak lub sezam
Przygotowanie :
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam.
Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek.
Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez ok 8-9 minut - na złoty kolor.
gruszka, ser pleśniowy i orzechy - kombinacja doskonała... w cieście francuskim z pewnością smakuje wyśmienicie, wypróbuję przy najbliższej okazji...
OdpowiedzUsuń