Robiąc grilla nieraz zastanawiamy się "a co dzieciom do jedzenia ?" Prostym i smacznym pomysłem są szaszłyki dziecięce którym wystarczy tylko lekkie grillowanie.
Składniki :
- filet z kurczaka
- owoc ananasa (ew. z puszki)
- tymianek
- pieprz cytrynowy
- trochę oliwy
- szczypta soli
Pierś z kurczaka i ananas kroję (osobno) w mniej więcej tej samej wielkości kawałki zwracając uwagę aby nie były za duże. Pierś przekładam do misy, skrapiam oliwą posypuję skruszonym w palcach tymiankiem i odrobiną soli. Mieszam i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.
Szaszłyki nabijam na przemian ananasem i kurczakiem całość delikatnie posypując pieprzem cytrynowym.
Grilluję na średnim żarze i na spokojnie aby uniknąć jakichkolwiek przypaleń dlatego też ważna jest wielkość kawałków.
Szaszłyki są gotowe jak tylko kawałki kurczaka będą zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz