Sałatka śledziowa, każdemu kto choć trochę lubi śledzie ta sałatka na pewno przypadnie do gustu. Ja osobiście dopisuję ją do swojego standardowego menu.
Składniki (3 os) :
- 2 płaty śledziowe a'la matias
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 większa cebula
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Wymoczone płaty śledziowe kroimy w 1 cm paski i w misce skrapiamy sokiem z cytryny (ok. 1,5 łyżki). Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do sita i przelewamy wrzątkiem. Lekko odciśniętą przekładamy do osobnej misy i zalewamy tylko do poziomu cebuli olejem rzepakowym. Gdy ostygnie mieszamy wszystko razem dodając poszatkowaną natkę pietruszki i doprawiając pieprzem (ew. też solą).
Przygotować ją najlepiej ze 3 godzinki wcześniej a przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz