Drukuj przepis

Śledź w oleju


Śledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób.



Składniki :

  • 3 płaty śledziowe a'la matias
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!)
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy w ok 1,5 cm paski i przekładam do misy. Cebulę kroimy w ćwierć plastry a ogórki w plasterki. Wszystko mieszamy dodając ocet i doprawiając pieprzem i solą w zależności od stopnia wymoczenia.
Całość zalewamy olejem rzepakowym i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 8h.

Śledź w oleju sałatka śledziowa olej rzepakowy bielmar kujawski beskidzki oliwa z oliwek przepis pomysł na śledzia wielkanoc święta przekąska przystawkapłaty śledziowe a'la matias ala moczenie śledzi ile trwa

Śledź w oleju z cebulką i ogórkami kwaszonymi korniszony ogórek zielony sałatka przystawka sałatka przepis pomysł na śledzia na Wielkanoc

śledź w oleju magdy gessler śledź w oleju z cebulą śledzie w oleju z cebulą śledź w oleju i occie matiasy w oleju śledź w oleju wartości odżywcze śledź w oleju przepis śledź w oleju kalorie przepis recipe Herring in oil Hering in Öl Herring dans l'huile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz