Nawet nie uwierzycie jak ja się cieszę że mój "cztero i pół latek" lubi szpinak, bo daje mi to niebywale wiele swobody ze szpinakiem ... no bo kto nie lubi szpinaku ???? :)
Składniki :
- 40 dag filetu drobiowego (nieduża podwójna pierś)
- 20 dag szpinaku mrożonego
- 10 plastrów boczku cienko krojonego
- 50 gr sera pleśniowego typu Lazur
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie :
Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając w między czasie starty ząbek czosnku a pod koniec ser pleśniowy. Ostudź go.
Na papierze do pieczenia ułóż plastry boczku tak aby w połowie na siebie zachodziły, rozprowadź na nim mięso drobiowe zostawiając mały margines. Na mięsie ułóż wałeczek ze szpinaku i całość zręcznie zwiń w roladę zamykając końce mięsem.
Przełóż do formy lub naczynia do zapiekania z przykryciem, posmaruj wymieszanym miodem z musztardą i zapiekaj w 180oC przez 20 minut pod przykryciem następnie wyjmij, posmaruj roladę resztą miodu z musztardą i zapiekaj jeszcze 15-20 minut (do ładnych rumieńców).
Ps. : W domu mięso zmielić mogę na 3 sposoby ... ale kocham tą starą ręczną maszynkę do mięsa :)
Bardzo ładnie wygląda może zrobię na swieta
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda może zrobię na swieta
OdpowiedzUsuń