Polędwica wieprzowa ach ta polędwica ... chciałem ją zrobić tylko w sosie musztardowym ale żona namówiła mnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie.
Składniki (polędwica) :
- 1 polędwica wieprzowa
- kilka śliwek kalifornijskich
- sól, pieprz, papryka ostra
- łyżka masła klarowanego
Składniki (marynata) :
- 150 ml oleju rzepakowego (polecam ten)
- łyżka musztardy d'jon
- łyżka miodu
- łyżeczka przyprawa do wieprzowiny
Składniki (sos):
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- łyżka musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany
- kostka rosołowa drobiowa
- sól (morska)
- 2 łyżki kaparów
Przygotowanie :
Oczyszczoną z błon polędwicę rozetnij rozwijając na duży płat ( patrz zdjęcie poniżej ) i pobij lekko trzonkiem noża przez folię, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym.
Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum 30 do lodówki.
W między czasie zrób sos. Na odrobinie oleju podsmaż na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebule i starty czosnek. Dodaj 2 łyżki kaparów i łyżką musztardy francuskiej, wymieszaj i po chwili zalej szklanką bulionu (1 kostka rosołowa na 1 szklankę). Zagotuj i dodaj 5-6 łyżek słodkiej śmietany. Co chwilę mieszając zredukuj do lekko gęstej konsystencji.
Na patelni mocno rozgrzej łyżkę masła klarowanego i obsmaż z każdej strony polędwicę do pierwszych rumianych śladów, przełóż do formy lub blachy do zapiekania, polej z góry resztą marynaty i włóż do piekarnika rozgrzanego na 190-200 oC na 18-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i pozostaw na 5 minut alby polędwica "odpoczęła".
Na talerz nałóż łyżką sos musztardowy, na każdą z tych łyżek sosu połóż 2 cm plaster polędwicy, poprósz solą i pieprzem, ozdób natką pietruszki.
Ps.: Ja w między czasie przygotowałem pieczone rozetki z ziemniaków które również efektownie wyglądają co widać na ostatnim zdjęciu poniżej.
Polędwiczkę w takim wydaniu można podawać samodzielnie (tylko z sosem) lub z ziemniaczkami w wersji typowo obiadowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz