Sałatka caprese jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Tym razem w innej odsłonie i chyba bardziej przyciągająca wzrok a doświadczenie skłoniło mnie do zmiany ozdobnych listków bazylii na listki roszponki.
Składniki :
- 1 kula mozzarelli
- 2 średnie pomidory
- sól, pieprz, bazylia
- odrobina oleju rzepakowego ( polecam ten )
Przygotowanie :
Kulę mozzarelli"stawiam" pionowo i tocząc od dołu ścinam długi plaster grubości max. 5 mm.
Po ścięciu zwijam niczym ślimaczka tworząc formę kwiatu i układam centralnie na talerzu. Pomidory przecinam na pół, i od góry nacinam pół centymetrowe pół plastry (zobacz mój film). Cztery ponacinane połówki pomidorów układam obok mozzarelli rozsuwając ponacinane piórka. Doprawiam solą (ale tylko pomidora) pieprzem i bazylią, całość skrapiam olejem rzepakowym i ozdabiam listkami roszponki.
Smacznego :)
A to standardowa wersja tej sałatki którą niedawno przygotowywałem
na cateringu urodzinowym.
Tak pięknie podanej caprese jak na pierwszych zdjęciach jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń