Spring rolls to popularnie u nas sajgonki czyli warzywne krokieciki. Są fantastycznym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do pracy lub przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy.
Składniki na ok 6 szt:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 3-4 liście sałaty
- 1 marchew
- 1 ogórek
- kawałek korzenia imbiru
- szczypiorek lub natka cebuli dymki
- 2 male papryczki chilli
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na sos czosnkowy :
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami imbiru, chilli i przyprawami.
W między czasie przygotuj sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go w lodówce.
Filet po ugotowaniu wyciągnij na talerz z wywaru i trzymaj pod przykryciem drugiego talerza do wystygnięcia (chodzi o to aby zatrzymał wilgotność)
Sałatę i filet porwij na małe kawałki, marchew i ogórka zetnij na nitki (zob. film).
Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namocz kilka sekund w wystudzonej przegotowanej wodzie, przełóż na blat i układaj na nim po trochu wszystkich składników, Na koniec podwiń boki i zwiń całość w ładnego krokiecika. Przekrój na pół i podaj z ulubionym sosem - polecam mój ... czosnkowy.
chętnie skusilabym się na takie danie ;)
OdpowiedzUsuń