Drukuj przepis

Spring rolls czyli sajgonki


Spring rolls to popularnie u nas sajgonki czyli warzywne krokieciki. Są fantastycznym pomysłem na kolację, drugie śniadanie do pracy lub przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy.



Składniki na ok 6 szt:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 3-4 liście sałaty
  • 1 marchew
  • 1 ogórek 
  • kawałek korzenia imbiru
  • szczypiorek lub natka cebuli dymki
  • 2 male papryczki chilli
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na sos czosnkowy :
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet z kurczaka oczyść, natnij głęboko w połowie i ugotuj razem z 2 plasterkami imbiru, chilli i przyprawami.
W między czasie przygotuj sos czosnkowy. Zetrzyj ząbek czosnku na małych oczkach tarki i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Przechowuj go  w lodówce.
Filet po ugotowaniu wyciągnij na talerz z wywaru i trzymaj pod przykryciem drugiego talerza do wystygnięcia (chodzi o to aby zatrzymał wilgotność)
Sałatę i filet porwij na małe kawałki, marchew i ogórka zetnij na nitki (zob. film).
Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namocz kilka sekund w wystudzonej przegotowanej wodzie, przełóż na blat i układaj na nim po trochu wszystkich składników, Na koniec podwiń boki i zwiń całość w ładnego krokiecika. Przekrój na pół i podaj z ulubionym sosem - polecam mój ... czosnkowy.





Sos czosnkowy przepis  bez majonezu  do pizzy da grasso do sałatki śmietana ze śmietany chrzanowy mechanik w kuchni blog kulinarny inspiracja dodatek sos słodko kwaśny pikantny czekoladowy szczypiorek limonka

Spring rolls, sajgonki, krokiety warzywne popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy.

Spring rolls, sajgonki, krokiety warzywne przepis recipe z kurczakiem spring rolls zespół ugotowani warzywne przepis ciasto papier ryżowy makaron kuchnia tajska chińska azjatycka przepisy kuchni bliskiego dalekiego wschodu

1 komentarz: