Drukuj przepis

Tatar ze śledzia


Tatar ze śledzia to fajna i prosta przekąska lub oryginalny starter na przyjęcie do zaostrzenia smaku.



Składniki (na 3 sztuki) :

  • 3 płaty śledzi a'la Matias
  • pół średniej cebuli
  • łyżeczka koncentratu
  • płaska łyżeczka musztardy d'jon
  • papryka ostra
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • foremki okrągłe do potraw z ubijakiem
Przygotowanie :
Filety śledziowe moczymy i płuczemy 2-3 razy i filetujemy. Tak przygotowane drobno szatkujemy. Dodajemy również drobno poszatkowaną cebulę, koncentrat, musztardę, paprykę i dopiero podczas mieszania oliwę. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry.
Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym jajkiem, poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.

Zachęcam do obejrzenia wideo z przygotowania :


Tatar ze śledzia śledziowy magdy gessler po węgiersku makłowicz okrasa z chrzanem wielkie żarcie z suszonymi pomidorami  z buraczkami przekąska starter przyjęcie bankiet carreting catering sps pszczyna mechanik w kuchni MwK Paweł Skiba przystawka amaro Ryby są Super kuchnia Lidla

Tatar ze śledzia śledziowy magdy gessler po węgiersku makłowicz okrasa z chrzanem wielkie żarcie z suszonymi pomidorami  z buraczkami przekąska starter przyjęcie bankiet carreting catering sps pszczyna mechanik w kuchni MwK Paweł Skiba przystawka amaro Ryby są Super kuchnia Lidla



1 komentarz: