Gniazdka czyli hiszpańskie pączki to jedna z popularniejszych alternatyw dla popularnego pączka na tłusty czwartkowy dzień. Ps.: Drogie Panie, Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku kiedy pączki nie idą w boczki tylko w ... (same wiecie w co) i dlatego Panowie też lubią tłusty czwartek:)
Składniki na ok 15 szt :
- 125 gr margaryny ( pół kostki)
- szklanka wody
- szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder + woda na polewę
Przygotowanie :
Zagotuj szklankę wody z margaryną i wsyp do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj energicznie i dosyć szybko aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do garnka.
Wystudź masę. Do chłodnej masy dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i formuj kółeczka na kawałkach papieru do pieczenia. Sam papier ma tylko ułatwić przenoszenie krążków i bezproblemowo odchodzi podczas smażenia.
Do rozgrzanego garnka z oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor.
Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew. oliwy.
Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą.
Rada : Do garnka z oliwą warto wrzucić gałkę muszkatołową w całości, ma ona na celu zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów przez smażone produkty.
uwielbiam je! ale mi apetytu zrobiłeś
OdpowiedzUsuńJa w tym roku też zdecydowałam się robić pączki wiedeńskie :-)
OdpowiedzUsuńHiszpańskie pączki, pączki wiedeńskie a ja znam je jeszcze pod nazwą - gniazdka angielskie ... ale ja również chciałem nico uciec od tradycyjnego pączka.
UsuńPozdraiwam :)