Sałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe miejsce w naszym menu a wprowadzenie ich np. d sałatki to naprawdę dobry pomysł.
Składniki :
- połówka kapusty pekińskiej
- nieduża podwójna pierś kurczaka
- ok 75 gr orzechów włoskich
- ok 75 gr rodzynek
- pół puszki kukurydzy
- 2-3 łyżki majonezu
- przyprawa do kurczaka
- 2-3 papryczki chilli (opcjonalnie)
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka i oliwie. Po ok godzinie obsmażamy na patelni na złoty kolor. Studzimy.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy, orzechy i rodzynki na dosłownie 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem i cedzimy. Papryczkę drobno kroimy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce łącznie z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Ps.: Zachęcam do dodania chilli bo świetnie współgra w tej sałatce ze słodkością bakalii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz