Drukuj przepis

Sałatka z bakaliami


Sałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe miejsce w naszym menu a wprowadzenie ich np. d sałatki to naprawdę dobry pomysł.



Składniki :

  • połówka kapusty pekińskiej
  • nieduża podwójna pierś kurczaka
  • ok 75 gr orzechów włoskich
  • ok 75 gr rodzynek
  • pół puszki kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • 2-3 papryczki chilli (opcjonalnie)
  • oliwa 
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
Filet kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka i oliwie. Po ok godzinie obsmażamy na patelni na złoty kolor. Studzimy.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy, orzechy i rodzynki na dosłownie 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem i cedzimy. Papryczkę drobno kroimy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce łącznie z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Ps.: Zachęcam do dodania chilli bo świetnie współgra w tej sałatce ze słodkością bakalii.

Sałatka surówka mechanik w kuchni przepisy na sałatki zimna płyta grillowa chilli i orzechy bakalie święta czekolada z chilli

Sałatka bakaliowa bakalie rodzynki orzechy morele śliwki węgierki przepis składniki do sałatki kurczak filet goście zimna płyta orzechówka chilli

sałatka seler naciowy orzechy rodzynki z orzechami i rodzynkami sałatka z orzechami włoskimi i śledziowa z rodzynkami i sałatka z selera orzechów i rodzynek sałatka owocowa z orzechami i rodzynkami surówka z orzechami włoskimi z selera i ananasem przyjęcie rodzinne mechanik w kuchni Pszczyna kapusta pekińska bakalie wartości odżywcze kuchnia wegetariańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz