Czekoladowe jaja to świetny pomysł na Wielkanocny deser. Prosty w wykonaniu że nawet dzieci Wam pomogą a szczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;)
Składniki :
- 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy)
- 1 serek mascarpone
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- konfitura brzoskwiniowa
- 8 niewielkich balonów
- trochę oleju roślinnego
Przygotowanie :
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, balony nadmuchaj do wielkości gęsiego jaja, zwilż je oliwą i zanurzaj do połowy w czekoladzie i układaj na kawałku papieru dopieczenia.
Schładzaj w lodówce minimum 30 minut (ja po tym czasie włożyłem jeszcze na chwilę do zamrażarki). Po wyjęciu odetnij "ogonek" w balonie i delikatnie odklejaj balonik od miseczki czekoladowej.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dokładając pod koniec po trochu serek mascarpone. Gotowa masą napełnij foremki czekoladowe, dodaj łyżeczkę konfitury brzoskwiniowej na kształt żółtka.
Ps.: Składniki są liczone na 6 szt deseru a 2 z 8 baloników są liczone gdyby któraś foremka miała się nie udać (pęknąć). :)
Pyszny deser świąteczny :-)
OdpowiedzUsuńNajwiększą frajdę miał syn bo lubi mi pomagać w kuchni a dodatkowo czekolada ... balony ... :) A sam deser bardzo smaczny :)
Usuń