Drukuj przepis

Mielone gniazda z jajem


Mielone gniazda z jajem czyli mięso mielone w nowej odsłonie. Pomysł i połączenie wg mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale  warto.




Składniki :
  • 35 dag mięsa mielonego 
  • 5 jajek
  • czerstwej bułki
  • łyżeczka posiekanego koperku + do dekoracji
  • 1 średnia cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie :
Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju aby się tylko zeszkliła. Bułkę moczę w wodzie po czym ją odciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki : Mięso mielone, 1 jajko, zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę i łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko mieszam ze sobą.
Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki ). Każdy z kotletów obtaczam w bułce tartej i wstępnie obsmażam na rozgrzanym oleju, z obu stron tak aby tylko się zarumieniły i zesztywniały.
Tak przygotowane wkładamy na szklaną brytfannę lub formę do zapiekania wcześniej natłuszczoną olejem.
W zagłębienie każdego z gniazdek wbijamy tylko żółtko z jajka, może być z odrobiną białka.
Zapiekam w piekarniku w temp. 200 °C przez 25 minut.
Podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem, posypane koperkiem.

Smacznego. 

Mielone gniazda z jajem mechanik w kuchni smacznego
Mielone gniazda z jajem mechanik w kuchni smacznego
 

2 komentarze:

  1. Ciekawy sposób.Mam na jutro mielone drobiowe,spróbuję. Zastanawiam się czy na 35 dag mięsa cała bułka czerstwa to nie za dużo? Pewnie chodzi o mała bułeczke-tak? Dzieki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma Pani rację, 1 czerstwa bułka to ilość na 50 dag mięsa. Już zmieniam. Ps.: Miałem 50 dag mięsa i na to poszła 1 bułka ale 15 dag poszło na mielone z serem dla mojego syna ;)

    OdpowiedzUsuń