Conchiglioni czyli makaron w kształcie muszli który daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty.
Składniki :
- 12 muszki makaronu conchiglioni
- 250 dag twarogu półtłustego
- 10 - 12 czarnych oliwek
- 6 - 7 suszonych pomidorów
- łyżka siekanego koperku
- 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli )
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente, zawsze jednak wrzucam więcej bo zawsze mogę wybrać najładniejsze. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły.
Twaróg przekładam do misy i troszeczkę ugniatam aby go rozkruszyć. Pozostałe składniki czyli oliwki - kroję w piórka, suszone pomidory - w kosteczkę, czosnek - ścieram na tarce, papryka (papryczka chilli) - w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. Muszelki nadziewam przy pomocy łyżeczki.
Nadziewane muszle można również podać z sosem czosnkowym - jak na jednym ze zdjęć poniżej.
Smacznego.
Jestem szczerą fanką tego bloga :) Super przepisy, fajnie przedstawione. Już się szykuje do sałatki z selerem naciowym no i teraz jeszcze conchiglioni
OdpowiedzUsuń