Mielone gniazda z jajem czyli mięso mielone w nowej odsłonie. Pomysł i połączenie wg mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale warto.
Składniki :
- 35 dag mięsa mielonego
- 5 jajek
- ⅔ czerstwej bułki
- łyżeczka posiekanego koperku + do dekoracji
- 1 średnia cebula
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju aby się tylko zeszkliła. Bułkę moczę w wodzie po czym ją odciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki : Mięso mielone, 1 jajko, zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę i łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko mieszam ze sobą.
Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki ). Każdy z kotletów obtaczam w bułce tartej i wstępnie obsmażam na rozgrzanym oleju, z obu stron tak aby tylko się zarumieniły i zesztywniały.
Tak przygotowane wkładamy na szklaną brytfannę lub formę do zapiekania wcześniej natłuszczoną olejem.
W zagłębienie każdego z gniazdek wbijamy tylko żółtko z jajka, może być z odrobiną białka.
Zapiekam w piekarniku w temp. 200 °C przez 25 minut.
Podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem, posypane koperkiem.
Smacznego.
Ciekawy sposób.Mam na jutro mielone drobiowe,spróbuję. Zastanawiam się czy na 35 dag mięsa cała bułka czerstwa to nie za dużo? Pewnie chodzi o mała bułeczke-tak? Dzieki za pomysł.
OdpowiedzUsuńMa Pani rację, 1 czerstwa bułka to ilość na 50 dag mięsa. Już zmieniam. Ps.: Miałem 50 dag mięsa i na to poszła 1 bułka ale 15 dag poszło na mielone z serem dla mojego syna ;)
OdpowiedzUsuń