Zastanawialiście się zapewne nieraz co zrobić z ugotowanym kurczakiem z niedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik. A może potrawka z kurczaka ? Szybkie i niebanalnie smaczne danie.
Składniki na ok. 4 porcje :
- 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego
- czerwona papryka
- 2 papryczki chilli
- pęczek szczypiorku lub koperku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 2 średnie pomidory
- słodka i ostra papryka w proszku
- olej
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- majeranek
- mąka pszenna
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Przygotowanie :
Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku w którym docelowo będzie potrawka rozgrzewam olej i wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę.
Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję. W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę.
Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca.
Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu.
Ciekawy przepis, chyba skorzystam niedługo. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń