Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek.
Składniki na ciasto naleśnikowe :
- 150 dag mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao
- oliwa do smażenia
- 10 dag serka mascarpone
- 0,5 szklanki kremówki
- 1 łyżka miodu
- 10 dag świeżych truskawek
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam wszystkie razem do uzyskania jednolitej konsystencji, i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Serek mascarpone mieszam z łyżką miodu, kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość mieszam i daję na chwilę do lodówki.
Naleśniki składam na połowę z jedną połówką mniejszą, przewracam na drugą stronę i kładę 1 łyżkę gotowego nadzienia i zawijam.
Układam w salaterce i przyozdabiam połówkami truskawek.
Banalnie proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńI jak tu dbać o linię ;) na szczęście to świetny pomysł na deser np. po bieganiu ;)
OdpowiedzUsuń