Drukuj przepis

Kakaowo truskawkowe rożki





Banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek.

Składniki na ciasto naleśnikowe :



  • 150 dag mąki  pszennej 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao 
  • oliwa do smażenia
Składniki na nadzienie :
  • 10 dag  serka mascarpone
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dag świeżych truskawek
Przygotowanie : 

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam wszystkie razem  do uzyskania jednolitej konsystencji, i smażymy na dobrze rozgrzanej  patelni z odrobiną oliwy.
Serek mascarpone mieszam z łyżką miodu, kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość mieszam i daję na chwilę do lodówki.
Naleśniki składam na połowę z jedną połówką mniejszą, przewracam na drugą stronę i kładę 1 łyżkę gotowego nadzienia i zawijam.
Układam w salaterce i przyozdabiam połówkami truskawek.


Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

Kakaowe rożki mechanik w kuchni mascarpone

2 komentarze:

  1. I jak tu dbać o linię ;) na szczęście to świetny pomysł na deser np. po bieganiu ;)

    OdpowiedzUsuń