Prosta, pyszna i aromatyczna. Taka jest rolada z truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi.
Co potrzebujemy ...
Na ciasto :
- 4 jajka
- 60 gr cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 gr mąki pszennej
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 40 dag umytych truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie :
Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Zmieszane ze sobą mąki i proszkiem do pieczenia dodaję do ubitych jaj w 3 porcjach, za każdym razem mieszając ale już tylko łyżką.
Całość powinna mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC.
Masę rozprowadzam równomiernie na wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca.
Piekę w 180oC przez 20 minut.
Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam.
Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową z truskawkami zostawiając brzegi po ok 1-1,5 cm. Całość zwijam w roladę i na przechowanie wkładam zawiniętą w folię aluminiową do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Smacznego :)
Witaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
czy w biszkopcie nie ma zakalca?
OdpowiedzUsuń