Drukuj przepis

Filet z kurczaka w złocistej panierce


Jeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad.




Składniki na 3 kotleciki :

  • pół większego filetu z kurczaka
  • 4 duże garści płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki przyprawy Kucharek
  • 50 gr margaryny i 2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie :
Filet  oczyszczam z błonek i kroję na 3 ok 1cm plastry, delikatnie rozbijam tłuczkiem. 2 jajka wbijam do misy dodaję pół łyżeczki Kucharka i dobrze je mieszam po czym wkładam przekrojony filet do jajek na ok 30 minut i wkładam do lodówki.
Płatki kukurydziane przesypuję do woreczka, kładę na desce i ręcznie ugniatam co chwilę je mieszając ( można użyć wałka ) i przesypuję na talerz.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni i wyciągam filety z lodówki. Filety obtaczam tylko w rozdrobnionych płatkach i kładę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażę kilka minut na piękny złocisty kolor panierki z jednej i drugiej strony.

Na zdjęciu moja propozycja podania na obiad - z ziemniakami i kapustą po góralsku.

Filet z kurczaka w złocistej panierce mechanik w kuchni

Filet z kurczaka w złocistej panierce mechanik w kuchni

Filet z kurczaka w złocistej panierce mechanik w kuchni płatki kukurydziane

Filet z kurczaka w złocistej panierce mechanik w kuchni

Filet z kurczaka w złocistej panierce mechanik w kuchni

Filet z kurczaka w złocistej panierce mechanik w kuchni





1 komentarz: