Bardzo prosty i zarazem bardzo odżywczy obiad. Trzy kolory na talerzu, trzy smaki w ustach.
Składniki : ( na 3 osoby )
- 100 gr kaszy gryczanej (woreczek)
- ok. 450 gr fasolki szparagowej
- połówkę piersi kurczaka
- ok 35 dag boczku
- marynata do kurczaka
- kostka rosołowa drobiowa
Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu z tym że do gotującej się wód wrzucam po połowie kostki rosołowej. Pierś kurczaka kroję w ok 1cm paseczki i wkładam do przygotowanej marynaty ( każdy ma swoją sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut.
W moim wydaniu na fasolce znajdziecie sezam który świetnie się z nią komponuje.
Smacznego ;)
Pomysłowe :)
OdpowiedzUsuń