Drukuj przepis

Przegrzebki z grilla z puree z zielonego groszku


Przegrzebki czyli małże św. Jakuba nie należą do popularnych produktów na naszych stołach być może jest to wina dostępności lub też ceny jednakże są uważane jako jeden z kulinarnych rarytasów świata i dlatego warto po nie sięgnąć.


Składniki :
4 przegrzebki
1 cebula szalotka
150 gr groszku zielonego
ok 4 łyżek masła klarowanego (1+3)
łyżka majonezu
boczek w plastrach
cytryna
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Przepis ten rozpoczynamy od przygotowania purre z groszku.
Na rozgrzane masło wsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulę szalotkę i szklimy ją.
Następnie dodajmy groszek zielony (może być zarówno świeży jaki mrożony, mrożony smaży się nieco dłużej)
Po ok 5 minutach gdy groszek jest już mięciutki doprawiamy solą i pieprzem 
dodajemy łyżkę majonezu mieszamy. 
Zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy lecz tylko tak aby  wyczuwalne były kawałki groszku.

Przed grillowaniem warto wcześniej natłuścić ruszta 
najprościej można to zrobić przecirając je zamoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym
Opłukane i oczyszczone z mięśnia przegrzebki wykładamy na grilla i grillujemy je dosłownie po 2 minuty z obu stron.
Obok przegrzebków grilluję cytrynę pomidorki oraz smażę na patelni masło i to właśnie do niego po 4 minutach przekładam przegrzebki aby doszły w środku i nabrały idealnego aromatu.
Przegrzebki na patelni wystarczy tylko polewać masłem przez ok minutę.

Na talerze bądź jak ja na deskę nakładam pure z groszu z lekkim wgłębieniem w które wkładam po 1 przegrzebku i skrapiam sokiem z grillowanej cytryny, ozdabiam chipsem z boczku oraz grillowanym pomidorkiem koktajlowym

Przydatne informacje:
Świeże przegrzebki po wielu poszukiwaniach zakupiłem w Makro, podobno w Selgros też można je nabyć. W zwykłych marketach typu Lidl trafiłem mocno mrożone co mnie nie przekonało o ich świeżości. Koszt w Makro to ok 4,50zł sztuka.



Przegrzebki, sążaki, małże, Makro, Selgros, groszek, purre, grill, grillowane, pomidory koktajlowe, z grilla, przepis, pomysł, dania grillowe, Mechanik w kuchni, Masterchef, owoce morza, przepisy na przegrzebki, cena,  Scallops, scallops, mussels, peas, grilled, cherry tomatoes, recipe, idea, grill dishes, mechanic in the kitchen, Masterchef, seafood, scallop recipes, price, Jakobsmuscheln, Jakobsmuscheln, Muscheln, Erbsen, gegrillt, gegrillt, Kirschtomaten, gegrillt, Rezept, Idee, Grillgerichte, Mechaniker in der Küche, Masterchef, Meeresfrüchte, Jakobsmuschelrezepte, Preis, Морские гребешки, морские гребешки, мидии, горох, жареный гриль, жареный гриль, помидоры черри, жареный гриль, рецепт, идея, блюда из гриля, механик на кухне, морепродукты, рецепты гребешка,

Przegrzebki, sążaki, Makro, Selgros, małże, groszek, purre, grill, grillowane, pomidory koktajlowe, z grilla, przepis, pomysł, dania grillowe, Mechanik w kuchni, Masterchef, owoce morza, przepisy na przegrzebki, cena,  Scallops, scallops, mussels, peas, grilled, cherry tomatoes, recipe, idea, grill dishes, mechanic in the kitchen, Masterchef, seafood, scallop recipes, price, Jakobsmuscheln, Jakobsmuscheln, Muscheln, Erbsen, gegrillt, gegrillt, Kirschtomaten, gegrillt, Rezept, Idee, Grillgerichte, Mechaniker in der Küche, Masterchef, Meeresfrüchte, Jakobsmuschelrezepte, Preis, Морские гребешки, морские гребешки, мидии, горох, жареный гриль, жареный гриль, помидоры черри, жареный гриль, рецепт, идея, блюда из гриля, механик на кухне, морепродукты, рецепты гребешка,

1 komentarz: