Polędwica wieprzowa w kolejnej odsłonie, tym razem w sosie musztardowym z pieczarkami. Uwielbiam eksperymentować z polędwicą tym samym gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki :
- polędwica wieprzowa
- 250 gr niedużych pieczarek
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 120 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- oregano
- 1 łyżeczka masła
- olej
Przygotowanie :
Polędwicę oczyszczam z błonek, kroję w 1,5 cm plasterki i przyprawiam świeżym pieprzem i oregano. Odstawiam na bok.
Pieczarki opłukuję z drobnych zanieczyszczeń w sitku i pod bieżącą wodą. Kroję na ćwiartki i podsmażam na odrobinie oleju na lekko rumiano, pod koniec dodaję łyżeczkę masła.
Gotowe pieczarki przekładam do miseczki a na patelnię od razu daję nieco oleju i układam kawałki polędwicy obsmażając dosłownie po 2 minuty z obu stron.
Do obsmażonej polędwicy dodaję pozostałe składniki czyli : obie musztardy, śmietanę zmieszaną z sosem sojowym, poszatkowaną natkę pietruszki i pieczarki. Całość mieszam i gotuję aż do zgęstnienia sosu co chwilę mieszając.
Podać proponuję w towarzystwie młodych ziemniaczków i sałatki z sałaty z gęstą śmietaną i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Piękne danie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że się podoba, smakuje również świetnie :)
Usuń