Jak już nieraz wspominałem, grillowanie nie kończy się na mięsiwach czy co gorsza na samej kiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego ananasa.
Składniki :
- owoc ananasa
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
Przygotowanie :
Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce.
Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały.
Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę.
Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor"
Cukry zawarte w owocu dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty.
Gotowego ananasa zręcznie (filetuję) odcinam od skórki i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę. Podaję na łupinie.
Smacznego :)
Moim zdaniem szaszłyki to jedno z najlepszych dań, jakie można przygotować na grillu. Warto próbować różnych przepisów.
OdpowiedzUsuńhttps://braciatokarscy.com/pl/