Sałatka warzywna, jedna z tradycyjnych sałatek na Śląsku spotykana najczęściej na przyjęciach urodzinowych jako dodatek do podawanych na ciepło różnych kiełbas np. frankfuterek. Popularna nazwa tej sałatki na Śląsku to szałot.
Składniki (proporcje) :
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchewki
- 0,3 kg pietruszki (korzeń)
- 0,1 kg seleru
- 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone)
- pęczek natki pietruszki
- opakowanie groszku konserwowego
- kawałek pora
- łyżka masła
- 4-6 łyżek majonezu
- sól, cukier, pieprz
Przygotowanie :
Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, seler, łyżkę masła, łyżkę soli oraz łyżkę cukru. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie.
Sałatkę przygotowujemy minimum na 6 h przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz