Drukuj przepis

Sałatka warzywna


Sałatka warzywna, jedna z tradycyjnych sałatek na Śląsku spotykana najczęściej na przyjęciach urodzinowych jako dodatek do podawanych na ciepło różnych kiełbas np. frankfuterek. Popularna nazwa tej sałatki na Śląsku to szałot.



Składniki (proporcje) :

  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,3 kg pietruszki (korzeń)
  • 0,1 kg seleru
  • 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone)
  • pęczek natki pietruszki
  • opakowanie groszku konserwowego
  • kawałek pora
  • łyżka masła
  • 4-6 łyżek majonezu
  • sól, cukier, pieprz
Przygotowanie :


Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, seler, łyżkę masła, łyżkę soli oraz łyżkę cukru. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie.
Sałatkę przygotowujemy minimum na 6 h przed podaniem.

Sałatka warzywna jarzynowa szałot śląska sałatka tradycyjna kuchni śląska mechanik w kuchni przepis przepisy potrawa przyjęcie kiełbasa na ciepło frankfuterki recipe salat podpisywanie zdjęć logotyp Pszczyna bloger kulinarny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz