Sezon grillowy powoli dobiega końca więc karkówka wraca z powrotem do kuchni.
Co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu.
Składniki :
- 4 plastry karkówki (grubości ok 1 cm)
- 0,6 kg kiszonej kapusty
- 200 gr pieczarek
- 200 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz, chilli
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- masło
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy na ok 30 minut. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty.
Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego a na niej podsmażoną na maśle (tak tylko aby zamknąć pory mięsa) kawałki karkówki. Całość nakrywam resztą kapusty i polewam wszystko śmietaną kremówką. Zapiekam ok 40 minut w 190oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz